Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42

Нови книги

Нови книги

Търсене в електронен каталог АБ

153118 b

Африкански приказки

Африканските приказки са колоритни и изпълнени с опасни и вълнуващи приключения. В тях децата ще научат за любопитния паяк Анансе, за любовта на Киа-Тумба към дъщерята на Слънцето, за верността и храбростта на двамата братя Луемба и Мавунгу и още много случки и истории от африканските легенди. Прекрасните илюстрации допълват забавните и остроумни приказки и прочитането им се превръща в незабравимо преживяване.

 

171023 b

Бебетата на животните 4-6 години. Въпроси и отговори 

Къде са яйцата на жабите?
С какво се хранят лисичетата?
Защо вълчетата се боричкат?
Защо папагалите си търкат човките?

214326 b

Червената шапчица и градът от Мари Войт

Това е съвременен вариант на познатата приказка – една оригинална и различна книга, която има за цел да покаже на децата, че в големия свят могат да следват сърцата си и да изразяват себе си.

185614 b

София Първа: Празник на магията 

В кралството е настанал празникът на магията. Хора от близо и далеч са поканени на церемония по случай специалния ден. Появява се и магьосницата Саша. Дали тя наистина идва с добри намерения? Разбери как София Първа спасява кралството и безценния амулет от Авалор, като прочетеш тази невероятна история.

 - -sibi-toncho-vasilev 1

Врабчо джуджето от Тончо Василев

Tончо Bacилeв Симeонов e pодeн нa 8 aвгуcт 1932 годинa в ceло Кaмeнeц, Плeвeнcки окpъг. Изpacтвa в ceмeйcтвото нa ковaч. Зaвъpшвa учитeлcки инcтитут в Плeвeн, a cлeд товa и бългapcкa филология в СУ "Св. Климeнт Оxpид". Paботи кaто учитeл. Пътят му към София минaвa пpeз СMК "Кpeмиковци".
Повeчe от 20 години e peдaктоp и глaвeн peдaктоp в Бългapcкa нaционaлнa тeлeвизия. Учacтвa в cъздaвaнeто нa дeceтки докумeнтaлни, нaучо-популяpни и докумeнтaлно-публициcтични филми.
Публикувa cтиxовe в cпиcaниятa "Слaвeйчe", "Дpужинкa" и "Плaмъчe", нa дeтcкитe cтpaници нa вecтницитe "Tpeзвeноcт", "Коопepaтивно ceло", "Кpeмиковcки мeтaлуpг", "Сeптeмвpийcкa побeдa", в cбоpницитe "Киткa" и "Bит". Heгови твоpби зa дeцa ca пpeдcтaвяни в тeлeвизионни и paдиопpeдaвaния. Aвтоp e нa книгитe зa дeцa "Зaщо плaчaт вpaнитe", изд. "Бългapcки xудожник", 1969 г., и "Пeтлeнцeто нa кaнтонepa", изд. "Hapоднa млaдeж", 1973 г.

171317 b

Моята баба и дивите лебеди от Тосен Рамар

Taзи увлeкaтeлнa книжкa нa издaтeлcтвo "Cтигмaти" paзкaзвa зa eднo мoмчe oт мaхaлaтa и нeгoвaтa нeгpaмoтнa бaбa, кoятo вce пaк уcпявa дa гo зaвeдe в библиoтeкaтa.
Mнoгo чoвeшки нaпиcaнa иcтopия, кoятo бeз пaтoc и излишни фpaзи пoкaзвa нa дeцaтa, чe мнoгo oт нeщaтa, кoитo пpиeмaт зa дaдeнocт, вcъщнocт нe ce пoлaгaт пo уcлoвиe нa вcички; чe чacт oт хopaтa, кoитo бихa им ce cтopили paзлични, пpocтo ca pacли пpи cъвceм paзлични oбcтoятeлcтвa и чe нe тpябвa дa бъpзaмe c гoтoвитe мнeния.

157383 b

Малкото тюленче от Сю Харис

Докато ледът блещука под ранните лъчи на изгрева, стадото тюлени се събира на брега на океана.
Всички са развълнувани от предстоящото дълго пътуване - с изключение на малкия Нука...
Той не иска да напусне своя дом и приятелите си.

file 194 5

Чудна азбука от Надежда Радулова и Свобода Цекова

Подaрявaмe ти чуднa книжкa! Tя щe ти xaрeca!
C нeя можe дa откриeш cвоятa буквичкa. Дa ce зaбaвлявaш c вeceли риcунки зa животни. Bинaги дa я ноcиш cъc ceбe cи в дeтcкaтa грaдинa. И в колaтa. Дори и в зоопaркa. Зaщото дa игрaeш c буквичкитe, ознaчaвa дa нaучиш кaк ce пишaт думичкитe. Дa чeтeш! Ако нe уcпeeш, попитaй голeмитe.
Oткрийтe aзбукaтa зaeдно c вaшeто дeтe!

129460z

Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията от Михаел Енде

Магии, магьосници, вещици и вещери.... и на фона на всичко това - необикновените приключения на котарака Маурицио и гарвана Якоб - едно необикновено пътешествие през приказния свят на Михаил Енде!

 

8004206 b

Матоветри 5: Нощните птици от Татяна Леванова

На излизане майка й трясна вратата. Стана случайно, просто не премери силата си, но Маша се обиди и в яда си хвърли на пода кутията с новия телефон. След това се сепна, наведе се да я вдигне и изведнъж й се зави свят. Падна на колене и се зачуди защо подът бе толкова неравен и студен. Долови мирис на море. За миг й притъмня и притвори очи. За секунда ушите й заглъхнаха, а после тишината се взриви от множество звуци – стъпки, музика, гласове, плисък на вълни, свистене на вятъра, сирени, свирки, звънци…
- Сигурно е болна, не я пипайте! – извика някой в мрака.
От тъмното се появи ръка и й помогна да стане, като здраво я стисна за лакътя.
- Ей, лошо ли ти е?
Маша отвори очи.

151948 b

Изкуството на свалките. Щуротийки за флиртаджийки от Кати Хопкинс

Случвало ли ти се е да размениш поглед с момчето, което отдавна харесваш, но да нямаш смелост да го заговориш? Време е да научиш някои момичешки трикове! 
Има повече от един начин да плениш някое момче и да го омотаеш в мрежите си. Но за да успееш, ти трябва да овладееш изкуството на свалките. 
Училището по чар отваря врати!
Да можеш да флиртуваш, означава да покажеш на света богинята вътре в теб и да й позволиш да разкрие целия си ослепителен чар. Всичко зависи от теб! Съвършенството идва с практиката. Колкото повече флиртуваш, толкова по-уверена ставаш. А увереността те прави просто неустоима! 
Когато става въпрос за флирт, като че ли очите ти са най-силното оръжие. Да погледнеш някого право в очите е много силен и емоционален начин на комуникация. 
В книгата “Изкуството на свалките” Кати Хопкинс се въплъщава в образите на четири 15-годишни тийнейджърки, които са най-добри приятелки, и представя нещата през техните очи.

213650 b

Лютата лелка от Дейвид Уолямс

ЛЮТАТА ЛЕЛКА
Искате ли да се запознаете с най-ужасната леля, живяла някога? Това всъщност е леля Албърта в цялата ? ужасна ужасност! А колко коварна може да бъде тази ужасно ужасна лелка може да отгатне единствено милейди Стела Саксби, последният законен наследник на имението Саксби Хол...
ЗА АВТОРА:
Знаете ли, че можете да прочетете произведенията на Дейвид Уолямс на повече от 50 езика! И ако има продадени над 23 милиона книги по целия свят, то това наистина са толкова много деца, които досущ като теб се заливат от смях докато четат романите му.

1035153 b

Сексът - диалог с дъщеря ми от Жан-Дидие Венсан

Извечната интимна близост между мъжа и жената, "механиката" на половия акт, физиката и химията на любовта, зачеването и развитието на бебето, ролята на мозъка за сърдечното увлечение, половите хормони, полът и генетиката, сексуалната ориентация, болестите и всевъзможните опасности, които дебнат иззад върховната наслада... Френският професор по физиология и специалист по невробиология Жан-Дидие Венсан съумява с лекота, без задръжки и смущение да разгърне всички тези "неудобни" теми под формата на свободен и откровен диалог с една тийнейджърка, при това негова дъщеря, жадна да узнае колкото се може повече за "прословутия" секс. Без да прекрачва границите на благоприличието, но и без излишна свенливост, като нерядко прибягва до примери от животинския свят, той разкрива богатството, красотата и изобретателността във взаимоотношенията между двата пола. Воден единствено от чувство на обич и загриженост, един учен и баща въвежда деликатно и с внимание, с езика на поезията и духовното общуване, ала и на телесното сливане, порасналото си момиче в "селенията на онова, което Човеците назовават любов".

 

 

130900z

Любовта - как да я обясним на децата си от Никол Башаран и Доминик Симоне

Нужда от любов, любовна наслада, любовна мъка... Все ЛЮБОВ... В крайна сметка не е ли това едно от главните неща, които ни интересуват? Но как да се ориентират юношите, които започват да се вълнуват от тях? Как да разберат дали обичат? Дали са обичани? Може ли да различат копнежа, приятелството, обичта, страстта? Може ли да вярват в голямата любов? Прави ли се любов без любов? Може ли да се обича без копнеж?
В оживени разговори един мъж и една жена отговарят на парливите въпроси на своите деца в юношеска възраст. Авторите на книгата ги въвеждат в темата без заобикалки и без недомлъвки и обясняват какво богатство е свободата да обичаш.

71052

Културата - диалог с дъщеря ми от Жером Клеман

Културата - родова, регионална, национална, европейска, световна.
Културата - елитарна, масова, младежка.
Културата - от танците и маските на племето догон до комиксите и Интернет
Културата - от първобитното изкуство до Анди Уорхол и Кристо, от храма на Амон в Луксор до музея "Гугенхайм" в Билбао, от висящите градини на Семирамида до японските дзен-градини...
Тънката книжка е ценна не само с познанията, които дава, а най-вече с това, че събужда любопитство и желание за повече култура, за културно самоопределение в днешния застрашен от обезличаване глобален свят.

157195 b

Изгубеното куче от Ингрид Лий

Ние, човеците, се отнасяме предпазливо към непознатите кучета,
точно както и към непознатите хора, но не би трябвало
да подхождаме с предразсъдъци към нито една раса, порода или цвят.
Прочетете тази прекрасна история, която ни учи защо.
Макензи е самотно момченце след смъртта на майка си. Баща му винаги е сърдит, недоволен и зает. Единственото му приятелче е Каси - кученце питбул. Един ден ядосаният баща изхвърля Каси и за нея започват безкрайни приключения. Скоро в градчето се понася мълвата за КУЧЕ ЧУДО, което спасява старица от пожар, предотвратява трагедия с влак, не позволява на момче да се удави…
Дали пък мистериозният питбул - герой не е Каси?
Ингрид Лий живее в Канада с кучето си Каси - о, да, тя е истинска - и двете си пораснали деца. Освен че е писателка, Ингрид преподава по много предмети, но основно по изкуство и английски език.

169081 b

Къща на много пътеки от Даян Уейн Джоунс

Младата Шармейн обича да чете. Но когато я натоварват със задачата да се грижи за необикновената къща на един магьосник, тя ще разбере, че не умее да прави почти нищо друго. С помощта на един непохватен и разсеян младеж и на своето специално малко кученце, Шармейн трябва да се помири с група немирни коболди, да разгадае една древна мистерия и да спаси кралството от банкрут. Но преди това трябва да измие проклетите чинии и да накара огнището да спре да бълва балончета!
Третата книга от поредицата за подвижния замък на Хоул ще ви увлече, уплаши и разсмее, но най-вече ще ви забавлява, тъй като е изпълнена със зрелищни магии, отблъскващи злодеи, пъклени конспирации и небивали приключения.

205037 b

Най-важното за възпитанието според Монтесори, Корчак, Макаренко, Ериксон, Виготски от Нели Аникеева

В книгата са засегнати основни теми и въпроси свързани със специфичните моменти от развитието на детската психика. Кратко, достъпно и ясно са описани методите, които ще улеснят и подпомогнат всеки родител да премине този дълъг, но и сладък път на общуване с детето.
За описание и характеризиране на тези моменти ще се обърнем към теориите и опита на едни от най-ярките личности в сферата на педагогиката и психологията – Мария Монтесори, Януш Корчак, Антон Макаренко, Ерик Ериксон, Лев Виготски. Всички те са светила в световен мащаб и радетели за детското развитие и щастие.

212089 b

Защита на националната сигурност. Модел за защита на националната сигурност от Тодор Тодоров

Метод за защита на националната сигурност.
Днес българската държава не е в състояние сама да гарантира своята сигурност дори във вътрешнополитически аспект. Българското общество върви към трайна дестабилизация, която за в бъдеще може да доведе до непредсказуеми катаклизми, включително до загуба на територии. България не определя нашето битие, ние определяме битието на България. Ако не разберем причините няма как да обясним протичащото и няма как да реагираме адекватно.
Страната ни е член на "ЕС", на "ООН", на "НАТО". Гаранция ли са те за нашата сигурност? Армията, религията, славянството могат ли да бъдат фактор за сигурността на България? Може ли малката държава днес да осигури своята национална сигурност? На тези и други въпроси отговаря настоящото изследване и дава примерен модел за защита на националната сигурност.

213709 b

Настъплението на радикалния ислям от Христина Йорданова

Христина Йорданова е магистър по теология от СУ "Св. Климент Охридски". Докторант във факултет „Сигурност" на Академията на МВР, а след закриването му - във факултет „Полиция". Има над двадесет години стаж като анализатор в MВР.
Представената в книгата позиция е плод на личната изследователска дейност на автора и не ангажира институцията, в която работи.
В тази книга няма ислямофобия. Тя е за всички, които предпочитат истината пред лицемерните басни за (криворазбран) мултикултурализъм и за религиозна търпимост. Тя е и за онези, които не могат, или не искат, да различат нормалното съжителство между религиите от войнстващия ислям, превърнат в оръжие и политика, в мракобесна идеология. Тя е и за другите, които живеят с опасната илюзия, че може да превърнат Европа в Халифат - неосъществена мечта на османските султани, която техните съвременни последователи упорито преследват.

642956z

Теоретичен и критически речник на киното от Жак Омон и Мишел Мари

Книга за изтънчени ценители, познавачи и любители на седмото изкуство, за студенти по кино, за неуморими киномани, която ще ги застави да преосмислят и преподредят емоцията кино с арсенала на научните аргументи.
Нейни автори са университетските професори Жак Омон и Мишел Мари, известни френски критици и теоретици на киното, издали заедно „Филмов анализ”, а в съавторство с други – „Естетика на филма”. Всеки има и свои солидни монографии и трудове.
Омон и Мари настояват на факта, че „тази книга е речник, а не енциклопедия”. Близо 400-те кратки статии са нестандартно обединени от теоретичния и критическия подход към движещите се изображения – ракурс, рядко използван и със сигурност появяващ се за първи път в българската кинокнижнина.

642208z

Азиатски изкуства: Колекция от А до Я

Поредното издание от енциклопедичната поредица От А до Я отвежда читателите в мистичния свят на азиатските изкуства - разнообразие от: калиграфски образци, будистка пластика, гравюри, миниатюрни пейзажи, лакове, рисувана коприна, произведения от слонова кост и нефрит, прочутата керамика от зеленото и розовото семейство, синьо-бялата керамика, типичните паравани и мебели от Китай, Япония и Корея. Единствено с тази енциклопедия можете да посетите, когато пожелаете и то без особени усилия и финанси, музеите "Гугун", "Сернуши", "Гиме", "Линтун", да надникнете в частните колекции на Рокфелер, Мейнтан и много други. Енциклопедията е своеобразна неповторима световна експозиция на произведения на азиатското изкуство. И понеже то винаги е свързано с историята, разказът за азиатските изкуства неизменно е вплетен в хрониките и артефактите за династии, владетели, войни… 
Така ще попълните представата и познанията си за бита, вярванията и самобитността на азиатските народи и тяхното изкуство.

214216 b

Цензурата върху българската литература и книга 1944-1990

Сборникът събира текстове, прозвучали за първи път на конференцията „Цензурата върху българската литература и книга (1944–1990)", състояла се на 9 юни 2017 г. в Нов български университет. Това е първият по-мащабен опит да бъде представена проблематиката за цензурата върху българската литература и книга през комунистическия режим. Тематизирани са ключови фази, елементи и фигури от цензорската система; дадена е думата на автори и редактори, въвлечени като действащи лица в цензурните практики; разгледани са особеностите на отделни случаи с цензуриране на конкретни творби и техните автори.

BALKANITE-230x332

Регионална и политическа гаография на балканските страни. Ч.2. от Стефан Карастоянов и Николай Попов

Проф. д-р Стефан Карастоянов е създател и дългогодишен ръководител на катедра „Регионална и политическа география“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Доц. д-р Николай Попов е преподавател в катедра „Регионална и политическа география“ на Гео лого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2005 г. Специалист по регионална и политическа география на страните. Автор и съавтор на 3 монографии и учебници и на над 50 студии, статии и доклади.

213759 b

Източна философия. Малка енциклопедия от Мел Томпсън

Какъв е смисълът на света? и "Какъв е смисълът на живота ми?" са двата най-основни въпроса, които всеки човек си задава. Макар и по различен начин, те се коренят в развитието на философията, науката, религията и психологията. Тези от нас, израснали на Запад, могат твърде лесно да се плъзнат в клопката на обичайното становище, че философията се занимава само с истинността на аргументите, науката - с фактите, религията - с личните възгледи и посвещаването, а психологията - с вътрешната работа на съзнанието. Но подобно разделение никога не е задоволително, всъщност разбираме, че как се чувстваме, на какво се посвещаваме и кои са моралните възгледи, към които се придържаме, са неща, които си влияят взаимно. В такъв случай е наистина освежаващо да се обърнем към източната философия и да навлезем в свят, където възгледът за човешкия живот и неговия смисъл е много по-всеобхватен.

213590 b

Еньовче. 77 1/2 билки, лечителски тайни, фолклорни обреди от Астра Луна

За модерния човек 24 юни е ден, който с нищо не се различава от останалите. Забързани в ежедневието си, трудно си припомняме традициите, с които години наред е бил чакан и посрещан този празник.
Ала 24 юни е Еньовден - ден, носещ късмет и изцеление, един от най-хубавите празници в бъгарския народен календар, редом с Коледа и Великден. На 24 юни Източноправославната християнска църква чества Рождението на свети Йоан Кръстител, предтечата на Спасителя.
Традициите, свързани с този празник, имат магически и заклинателен характер. Затова трябва да ги познаваме и помним.
Защо рано призори се събират билки?
Кои са конкретните 77 1/2 билки, които се вплитат в еньовския венец?
С какви наричания трябва да ги берем?
При какви болести и за какво можем да ги използваме?
Кои билки ползват най-известните ни билкари и народни лечители?
Как да определим коя билка за кой човек е подходяща?

213735 b

Здравословно остаряване от Д-р Андрю Уейл

Д-р Андрю Уейл е автор на десет други книги, включително "Спонтанно изцеление", "Осем седмици за превъзходно здраве", "Правилно хранене за оптимално здраве" и, с Роузи Дейли, "Здравословна кухня". Дипломирал се е в Харвардския медицински университет, той е професор по клинична медицина и директор на Програмата по интегративна медицина към Университета на Аризона. Отговаря за излизащия всеки месец бюлетин "Self Healing", както и ежемесечна рубрика в списание "Prevention", поддържа уебсайта DrWeil.com. Повечето му материали за остаряването могат да бъдат намерени на www.healthyagning.com. Живее в Аризона.

 211674 b

Социалната мрежа в природата от Петер Волебен

Листопадът влияе на въртенето на земята.
- Дъждовните червеи регулират броя на глиганите.
- Иглолистните гори произвеждат дъжд.
- Докато най-добрата човешка техника успява да превърне 85 процента от електричеството в светлина, светулките постигат квота от 95 процента.
- Голям буреносен облак може само за минути да излее върху един квадратен километър площ до 30 000 кубични метра вода.
Природата крие неподозирани изненади!
Най-популярният немски лесовъд Петер Волебен ни потапя в любопитния свят на природата и описва удивителното взаимодействие между растения и животни. Как различните видове си влияят един на друг? Има ли комуникация между тях? И какво ще стане, ако тази отлично балансирана система излезе извън контрол? На базата на последните научни открития и собствените си дългогодишни проучвания, Волебен отваря очите ни за съвършено нов поглед към феноменалните способности на природата.

213964 b

След бягството от Илия Троянов

Изгнаникът следва все едни и същи облаци, без да знае кога от тях ще ливне дъжд. Създава си собствена лудница и оттам се бори с безумието на света. Загубил е толкова много, че предпочита да живее в тесни стаички, които пълни до тавана с намерения.
Из След бягството
„Има живот и след бягството. Но бягството не спира да влияе – до края на живота.” Илия Троянов още като дете напуска България със семейството си, но това преживяване продължава да му оказва влияние и до днес. В новата си книга авторът на Светът е голям и спасение дебне отвсякъде и Власт и съпротива размишлява за собствените си преживявания като емигрант, за живота на бежанците, за корените и новото начало, за родината, свободата, номадството и различните гледни точки. Той описва самотата на другостта и проклятието на миналото, самозалъгването и търсенето на нова самоличност, на нова идентичност.