Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42

Октомври 2014

Share

 Търсене в Електронен каталог АБ

images

Вината в нашите звезди от Джон Грийн

Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не й остават повече от няколко години живот. Затова тя гледа на себе си преди всичко като на „професионално боледуваща“. Но един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, се появява Огъстъс Уотърс. И ето как историята на Хейзъл е на път да бъде пренаписана. Мъдър, дързък и суров, „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн е труден за преглъщане роман за смешното и трагичното в това да си влюбен и... на крачка от смъртта.

nasko

Наско Сираков. Единакът от Павел Колев

"Единакът" е биографичен роман за Наско Сираков, написан от Павел Колев. Увлекателен разказ за действителни лица и събития, които са част от миналото, настоящето и бъдещето на българския футбол и на цялото ни общество. Това е историята на едно момче, което се превръща в мъж победител. Вълкът единак, който обикновено се движи на края на глутницата и малко встрани от нея. Затова се смята и за най-опасен.

 

61106z

Острие в здрача от Андрей Дженев

"Острие в здрача", който преди време привлече вниманието на литературната критика у нас, е експресивен роман, побрал в себе си върхови постижения на библейската притча и магическия реализъм. Жанровата сплав е впечатляваща рамка за историята на Андрей Дженев, механизмите, които предопределят съдбата на героите му, са вдъхновявали и продължават да вдъхновяват редица световни автори. Разположил в притчово-библейски измерения своя разказ, Андрей Дженев изважда читателя от злободневието на дните и го насочва към неизбежната дилема на компромиса и достойнството, на страха и саможертвата.

124298z

Бавен огън от Иван Енчев

...Яница немееше... Изумяваше я не само поведението на Яна, а нейната трудно обяснима привързаност към един човек, който е бил причина за най-големите превратности и нещастия в живота й. Внучката трудно можеше да проумее странните мотиви на баба си...
Как е могла тя да надживее всичките предразсъдъци на своето време? Как е посмяла да превъзмогне безмилостното презрение на иноверците? Как е дръзнала да прости на своя насилник в онова страшно време на жестоки междудържавни и кървави разпри? Откъде е събрала сили да се помири и със себе си, и със своята българска същност?..

zazda

Жажда за утре от Иван Енчев

Изданието съдържа есета, коментари и статии на морално-етични проблеми от ежедневието на съвременното българско общество. Състои се от три цикъла: „Надежди в клетки”, „В окото на градушката” и „Пътеките - много, пътят - един”. Те са рамкирани с два пролога: „Ход на зигзаг през дългия преход” и „Хубава си, родна земьо!”
„Дошло е време ранобудно! - изтъква своята гражданска тревога Иван Енчев. - Който много си доспива, не си дояжда. Личната ни свобода чака нашата собствена ботевска сабя! Напредъкът ни е в наши ръце. Нацията ни не е орисана на доживотна беднотия и магарешка търпимост.”

187773z

Килим от Мариана Донкова

Читателю, чуваш ли как тупицата тихо нарежда на стана? Туп-туп, туп-туп. Подрежда нишките ред по ред и изпод нея израства чуден двулик килим. Тръгни след този звук. Той ще те отведе назад-назад във времето, ще те съпроводи по улиците на Чипровци, ще те прикани да седнеш „у стана“ и да хванеш своята нишка от багрена прежда и насред канатици, макази, бибици, каракачки ще потъчеш заедно с майсторките килимарки, ще хапнеш от трапезата им, ще си поприказваш с тях, ще чуеш историите им, ще се повеселиш и ще помечтаеш. Без да усетиш и твоята история ще се вплете в „Дървото на живота“.

183081z

Последното писмо до Бог от Начо Христосков

Основните теми в тези сравнително къси разкази са онези най-значими неща, които съпътстват човешката личност от раждането й до смъртта. Героите са наши съвременници, живеещи в различни по мащаб населени места. Те са представители на най-различни възрасти, професии и етноси – от деца до отиващи си от живота старци, от хора на физическия труд до съдии и министри, от българи до роми. Носители на различна индивидуална ценностна система, озовали се в различни ситуации и състояния, те поставят въпроси за смисъла на битието си. 

183079z

Разкази за Иван от Начо Христосков

Осемнадесетте истории за Иван могат да се прочетат и като роман за средностатистическия човек на нескончаемия български преход от твърд комунизъм към рехава демокрация. Иван е в училището, в университета, в адвокатската кантора, в театъра, в политиката... Той е учител, който не иска да полудява; той е писател, който иска да бъде писател; актьор, който не иска да умира; кмет на голям град, който иска да намери Мъдреца в себе си; лекомислен депутат без памет; успял бизнесмен, чийто цървул от минато не му дава мира... Героят Иван е всичко онова, което всеки от нас си мисли, че не е...

43335300

Пътуване към острова на духа от Продрум Димов

Книгата съдържа очерци, литературни обзори, интервюта, статии - и думи за автора от личности като Анжел Вагенщайн, Никола Радев, Евтим Евтимов, Кольо Георгиев... В нея срещаме имената на незабравимите Георги Георгиев-Гец, Павел Матев, Асен Кисимов, Дамян Дамянов, на духовни личности като Анжел Вагенщайн, Надя Попова, Анибал Радичев... Част от текстовете са публикувани в ДУМА веднага след написването им. Това е прекрасното "съучастничество" на вестника в документирането на факти от полето на културата.

 

Март 2014 

Февруари 2014

Share