Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42

Февруари 2014

Share

Търсене в Електронен каталог АБ

 IMG 0057

Карлово. Историко-географски речник от Христо Фъргов

"Карлово. Историко-географски речник", един от основните трудове, които оставя на родния си град Христо Фъргов /1895-1978/ - историк-краевед, публицист и обществен деец. Той е безценен източник на сведения за историци, етнографи, езиковеди и краеведи. В него оживяват повседневни нрави и празнични обичаи, картините на планински кътове и градски пейзажи, редуват се описанията на места – все още съществуващи или пометени от вихрушката на времето, и любопитните истории на хора – останали в паметта на града или напълно забравени.

 pic1 10717

Кратка история на Китай от Джон Кинг Феърбанк, Мърл Голдман

Книгата обхваща историята на Китай от праисторическите находки и сведения за човешко присъствие по тези земи до 2005 г.

 13540z

Българско-полски разговорник: Над 4000 израза и думи

Настоящият разговорник има за цел да улесни справянето с ежедневните ситуации при пътуване в чужбина.За целта са подбрани ключови изречения и практически речник за всяка такава ситуация. Лексикалният материал е групиран по теми и подтеми,а след всяка от тях има и тематичен речник, който разширява възможностите за разговор.

 IMP 365Balgarskinarodnipozhelaniyazavsekiden 43590 1

365 Български народни пожелания за всеки ден

Да сте весели в новата година
като китка в градина, като
кукуряк в присойна, да сте
високи като планина, да сте
широки като поле!

 182540z

55-те най-големи атентата в българската история от Крум Благов

Новата книга е допълнена с пет атентата, един от които – този в Сарафово, е несъмнено един от най-големите в нашата история. Читателите ще намерят в тази глава съвършено неизвестни засега факти, показващи, че има и други терористи освен публично съобщените, които са взривили автобуса. Може да се твърди с вероятност, граничеща със сигурност, че загиналият атентатор не се е взривил сам, т. е. не е камикадзе.

 22711 351x500 o

Български административен указател 

 "Български административен указател" съдържа административна карта и информация за 28 000 институции и организации.

 115813z

АБВ - Изграждане на бизнес екип, който печели от Блеър Сингър 

Книгата "АБВ - Изграждане на бизнес екип, който печели" ще ви помогне:
 Да привличате в бизнеса си най-добрите членове на екипи.
 Да научите всички от екипа ви да се представят най-добре.
 Да вземете обикновени хора и да ги направите шампиони.
 Да внедрите лоялност и увереност в екипа, така че всички да остават сплотени под напрежение.
 Да се справите веднъж за винаги с кадровите проблеми в бизнеса си.
 Да използвате напрежението в своя полза и постигате невероятни резултати.
 Да изградите отбор от шампиони на работата, в обществото или у дома.

 stiv-dzhobs-oficialna-biografia-uoltyr-ajzyksyn

Стив Джобс - официална биография от Уолтър Айзъксън

Ще научите как от един малък гараж Стив Джобс издига Apple до една от най-преуспелите компании в света. Ще разберете как геният на Джобс изпреварва времето си, защото още преди 30 години в главата на създателя на Apple вече са съществували iPad и MacBook, но технологията все още не е била толкова напреднала, че да ги превърне в реалност.
Истинска биография се пише не само след интервюта с приятели и колеги, а и от разговори с врагове и конкуренти. Доказателство за това са думите на Стив Джобс към автора Уолтър Айзъксън: "Запомни, Уолтър, това си е твоята книга, аз няма да ти се бъркам и няма да я прочета, преди да излезе на пазара."

 default

Опасни връзки от Шодерло дьо Лакло

Опасни връзки” е първият роман от скандалната ни поредица „Забранените еротични романи”. В него двама порочни аристократи се разпореждат безогледно със съдбите на хората   около тях: привидно порядъчната графиня Дьо Мертьой превръща бившия си любовник – известния със сексуалните си похождения виконт Дьо Валмон, в свое опасно оръжие по пътя към съсипването на една невинна девица и на една омъжена благопристойна жена. Двамата заговорници обаче не подозират, че самият Дьо Валмон ще попадне в плен на любовта и ще се обърне срещу доскорошната си покровителка.

 books 46

Любовникът на лейди Чатърли от Д. Х. Лорънс 

Роман №2 от поредицата на сп. Story „Забранените еротични романи” ни отвежда в едно мрачно английско имение. Господарката му – младата и красива лейди Чатърли, се чувства все по-отчуждена и пренебрегвана от парализирания си и импотентен съпруг. В отчаянието си да открие нежност и страст тя се впуска в греховна авантюра с мрачния и мъжествен пазач Оливър Мелърс. Независимо от различията между двамата любовници, нищо не може да застане на пътя на избухналия помежду им пожар. „Любовникът на лейди Чатърли” е най-провокативното и заредено с еротика произведение на английския писател Д. Х. Лорънс.

 98482

Прототипи и герои от Петър Величков

Изследването на прототипите в света е твърде популярно занимание, защото предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори. Понякога води и до резултати, които правят проучването толкова интересно, че то напомня криминален роман.

 etiket-za-vseki-den-kak-da-se-dyrzhim-v-obshtestvoto-u-doma-v-ofisa

Етикет за всеки ден. Как да се държи в обществото, у дома, в офиса

Това е универсална енциклопедия на етикета, която дава отговор на всеки въпрос, във всяка ситуация, във всякаква среда, на всеки. „Етикет за всеки ден” е незаменим помощник за изграждането на изискан стил и култура на общуване в личния и професионалния живот. Изложението е представено подробно и достъпно, с много примери и чувство за хумор.

 164339z

Митове и легенди от цял свят

Всяка епоха и всеки народ са създали свои собствени богове и свои собствени герои. Сравнителната митология открива многобройни сходства в разказите, родени в различно време, на отдалечени едно от друго места: Древна Гърция и доколумбова Америка, Африка, Япония, Древен Китай, Ориента и средновековна Европа. Изданието "Митове и легенди от цял свят" внася яснота по отношение на озадачаващите прилики в тълкуванията на Потопа или на битката с дракона в различни части на света. Никоя версия не съвпада напълно с друга, всички те се допълват. Читателят ще се срещне с висши сили, бляскаи герои и чудовища от подземния свят. Ще стане свидетел на подвизи и чудеса, ще съпреживее страстната любов на персонажите и ужасните кръвопролитни битки.

 59 big

Комуникациите и организацията в 21 век от Евелина Христова

Тази книга е за хора, които управляват екипи и искат да бъдат ефективни. Тя ще е интересна и полезна за тези, които в своята работа са ориентирани към постигане на резултати. Ако вие притежавате, управлявате, представлявате или работите в група, общество, партия, асоциация, институт, съюз, бизнес, компания, корпорация, обединение или сдружение, учебни заведения - училище или университет, фондация, завод, предприятие, ферма, стопанство, отбор, спортен клуб, а защо не и театър, опера, филхармония, банка, летище, пристанище... то тази книга би била интересна за вас!

 big-STEREO-TISHINA-cover web

Стерео тишина от Росен Карамфилов

"Летях над една овощна градина. Имах криле. Сребърни криле. Градината беше ябълкова. Дърветата бяха натежали от плод. Аз летях и не можех да сляза на земята. Гравитацията не ми понасяше. Отчаяно исках да си откъсна ябълка, но не можех. Натъжих се. Крилете ми изглеждаха красиви. Това ме окуражи. Поисках да падна отвисоко, без да знам дали ще се нараня. Бях нечий ангел. Сънувах този сън дълго, не спирах да сънувам. Валеше. Дъгата избеляваше в ритъма на дъжда. Бях седнал във въздушното пространство и водата се изсипваше върху плещите ми. Ябълките бяха на земята, аз бях облакът. Облакът, който е по-силен от нея. Пътувах. Уитман дишаше някъде наоколо."

 174896 b

Разпознай лъжеца от Филип Хюстън, Майкъл Флойд, Сюзън Карничеро, Дон Тенант

Представете си колко различен би бил животът ви, ако можете да различите дали човекът срещу вас казва истината или не. Ако наемате нов служител, обмисляте инвестиция, започвате нова връзка, подозирате половинката си в изневяра или детето си в лъжа, тогава умението ви да различите истината от лъжата би било неоценимо.

 kak-da-obshtuvame-uvereno-i-uspeshno-les-giblin

Как да общуваме уверено и успешно от Лес Гиблин

Тази книга предлага изпитани на практика начини да развием самоувереност в личните, служебните и социалните отношения - от дребните "трикове" на езика на тялото, които рядко забелязваме у себе си (но почти винаги у другите) до средствата, чрез които да развием насъщната вяра в себе си.

 iziazh-zhabata-brajyn-trejsi

Изяж жабата! от Брайън Трейси

Никога няма да имате време да свършите всичко, което сте набелязали за вършене! Затова успелите хора се фокусират върху най-важните си цели и ги осъществяват до край. "Изяж жабата!" ви дава 21 безценни и проверени в практиката начина как и вие да постигнете същата ефективност и да поемете по пътя на неограничените възможности. Тук и сега! Брайън Трейси синтезира най-добрите идеи за управление на времето и ги поднася с неподражаемия си стил, превърнал се в негова запазена марка. Ще се научите да организирате деня си така, че да вършите повече по-бързо. Ще се сдобиете с изключителен помощник при реализацията и на най-смелите си мечти.

 Geography na zavisimite teritorii

География на зависимите страни и територии (XVI – XXI век) от Чавдар Ангелов

Предлаганият справочник има за цел да запознае читателите със състоянието на системата от зависими (несамоуправляващи се) страни, наричана още световна колониална система. Разгледани са нейното възникване, развитие, разширение и кризис в най-характерните периоди: след Великите географски открития, след откритията на Новото време, при най-голямото разширение на системата, при преразпределенията на света след двете световни войни, при разрастването на движенията за независимост. Всеки период е разгледан с карти и таблици, съдържащи основните данни за зависимите страни.

 enciklopedia-na-pyteshestvenika-evropa-majk-dzherard

Енциклопедия на пътешественика: Европа от Майкъл Джерард

Тази енциклопедия ще ви разкрие уникалната красота на най-впечатляващите природни и архитектурни забележителности в Европа – от грандиозните дворци на величествения Санкт Петербург и историческите пластове на хилядолетния Пловдив до дивата красота на Пиренеите и внушителните фиорди на Норвегия. В пътеводителя са включени както най-популярните туристически дестинации в Европа, така и предложения с най-атрактивните забележителности и най-подходящото време за посещение, полезна карта на района, практически съвети, любопитна информация и богат снимков материал.

 174083z

Японската цивилизация от Братислав Иванов

Братислав Иванов е завършил японистика в Московския държавен университет и е специализирал в Института за японски език към Японската фондация. Автор е на множество книги и статии, посветени на японския език и японската писменост, а също и на поредица преводи на класическа японска поезия. Той е първият преподавател по класически японски език в Софийския университет. През 2009 г. е удостоен от НВ император Акихито с Ордена на изгряващото слънце за приноси в развитието на академичните изследвания на японския език и разпространението му в България.

 

 istoria-na-sicilia-zhan-iv-fretinie

История на Сицилия от Жан-Ив Фретинье

Трудно бихме открили територия, на която се редуват толкова бляскави цивилизации и която е обитавана от толкова различни народи! От Античността до наши дни в Сицилия процъфтяват прочути гръцки полиси, властват Римската и Византийската империя, ширят се мюсюлмански владения. Завладяна от шепа рицари от Нормандия, тя минава последователно под властта на Германската империя, на Испания и на клон от династията на Бурбоните. Вече 150 години е в обединена Италия, но съхранява редица специфики и не винаги е съгласна безпрекословно с Рим.

 174144z

Създатели на историята: 100-те най-влиятелни личности на XX век от Иън Уайтлоу и Джули Уитакър

Книгата „Създатели на историята” представя 100-те личности, чието дело свети с най-ярка светлина на небосклона на отминалото столетие. Сред тях са най-великите учени, най-смелите политици и най-дръзновените дейци на изкуството и културата. Тук те са подредени според степента на тяхното влияние върху събитията през миналия вече век.

 159135z

Глобалните изменения на климатите в историята на Земята от Тодор Николов

Измененията на климатите през отделните геоложки епохи от дългата история на Земята са били неразделна част от динамиката на планетата  и от нейната позиция в Слънчевата система. Глобалните геоложки явления, флуктуациите и дълготрайните промени в палеоклиматите са оставили ясни следи в геоложкия летопис. Книгата е опит за синтез на най-новите данни от изследванията върху глобалните изменения на геосистемите  и флуктуациите на климатите в историята на Земята. Фокусът е върху онези изменения в геоложкото минало на планетите, с които най-тясно са свързани климатичните колебания, техните взаимовръзки и закономерности във времето като основа за преценка на днешното състояние на климата на Земята, както и евентуалните бъдещи изменения и техните последствия за човечеството.

 razgnevenata-zemia-prirodnite-bedstvia-bojko-rangelov

Разгневената земя: Природните бедствия от Бойко Рангелов

В книгата си „Разгневената земя: Природни бедствия”, Бойко Рангелов разглежда процесите, свързани с природните бедствия, основно в твърдата Земя (земетресения) и течната и обвивка (цунами).
Актуални са материалите за потенциалната заплаха от цунами в Черно море и възможните последици, изследванията по археосеизмология, резултатите от изучаването на природните бедствия на Антарктида. Представят се най-новите данни за земетръсната опасност в България, за специфичните поведенчески реакции на групи от хора, попаднали в екстремни ситуации, за микросеизмичното райониране на София – като основен инструмент за снижаване на негативните последици от земетръс.

 A223

Английско-български аграрен, бизнес лесотехнически речник от Цветина Цакова

Речникът е предназначен за агрономи, ветеринарни лекари, лесоинженери, ландшафтни архитекти, еколози, аграрни инженери, биолози, геодезисти, икономисти, юристи, преподаватели, студенти и за всички, които работят както в областта на аграрните и лесотехническите науки, така и в сферата на бизнеса. Обхваната е терминологията на всички аграрни и лесотехнически отрасли и свързаната с тях търговска и финансова лексика.

 bulgarska rodova leksika hrm

Българска семейно-родова лексика. Енциклопедичен речник от Христо Холиолчев, Максим Младенов, Лилия Радева

Материалите за този речник са събирани в продължение на повече от 50 години по различни проекти (програми) и от изследвачи с различна подготовка и квалификация – научни работници (езиковеди, етнографи), учители, студенти, културни дейци от читалища и местни или регионални музеи и др. Към сбирката сега се добавят и материали, ексцерпирани от речници и диалектоложки и етнографски изследавния, които са посочени към приложената библиография на източниците. Христо Холиолчев

 syzdajte-strahoten-ekip-ros-dzhej

Създайте страхотен екип от Рос Джей

МЕНИДЖЪР - човек, който притежава таланта да управлява успешно! Вие сте мениджър. Вие ръководите, мотивирате, вдъхновявате. Понякога от вас очакват да знаете всички отговори. Понякога най-бляскавата идея е тази, да знаете къде да намерите вярното решение. Вашият голям пробив е само на няколко страници по нататък ... Тази книга ще ви подготви да изберете подходящите хора за точните роли, да ги съберете и да обедините уменията им така, че да бъдете най-добрите. Не съществува магическа формула за успеха - от вас зависи да направите правилния избор и да изградите съвършен екип.
 

Захвърлен в природата от Милен Русков

Действието на романа се развива през ХVІ в. в Испания, по-точно Севиля, много важен град тогава, голямата врата към Индиите. Героите на книгата са лекари, които вкарват тютюна в Европа и са го смятали за лечебно средство. Първият трактат за тютюна, публикуван в Европа (през 1574) е на испанския доктор Николас Монардес, който е един от двамата главни герои на тази книга, и който впрочем нарича тютюна “herba panacea”. Те са смятали, че тютюнът, открит наскоро преди това в Америка, в Новия свят, е панацея, обещаното от древните велико лекарство, с което се лекува почти всичко. Този възглед е бил много широко разпространен сред европейските лекари през ХVІ и ХVІІ в. и следите му могат да се видят доста отчетливо чак до ХІХ.

 2730333z

Изкуството да си сама от Лиз Тучило

Защо си сама? Необвързаната жена често чува този дразнещ въпрос. Разтревожени роднини и омъжени приятелки й го задават постоянно и накрая тя самата започва да се чуди защо привлекателна и успяла жена като нея все още няма мъж до себе си. Джули Дженсън, специалистка по връзки с обществеността в голямо нюйоркско издателство, не се терзае с подобни въпроси. Макар и да не е горда от факта, че от години няма сериозна връзка, тя се старае да живее пълноценно. Когато една от приятелките й е изоставена от съпруга си заради инструкторка по самба, а последното излизане по женски завършва катастрофално в спешно отделение, Джули си задава много интересен въпрос: Как жените по света се справят със самотата?

 642192z

Книга за България от Румяна Николова, Николай Генов

Познаваме ли България? Мнозина биха отговорили положително, но това е, преди да разтворят страниците на тази книга. Прочетеното ще ги изуми и очарова. Освен до знакови места, за които всеки българин е чувал, авторите ни повеждат по пътищата на България до непознати и прекрасни кътчета от родината ни, за които дори не подозираме: църкви, манастири, пещери, свещени места. Преоткриваме както природни феномени, с каквито нашата страна е богато обдарена, така и паметници на историческото и културното ни наследство. Всеки от тях е показан не само от географски ракурс, но е отбелязана значимостта му в историческо, културно и дори литературно отношение. Описанието на забележителностите включва и любопитни факти, загадъчни открития, предания и поверия. Книгата не е обикновен туристически справочник, а произведение, което следва най-добрите образци в пътеписния жанр.

 nikoj-ne-si-trygva-ot-india-zavinagi-rumiana-nikolova-nikolaj-genov

Никой не си тръгва от Индия завинаги от Румяна Николова, Николай Генов 

Едва ли са много хората, които са изминали 120 000 километра (или три екватора) по пътищата на Индия. Авторите, които три години са живели там, са кръстосвали страната надлъж и нашир. Пътували са с коли, автобуси, претъпкани влакове и несигурни, малки като играчка самолети, с корабчета, с лодки, с каруци, камили и пеша. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки. Хранили са се по индийски и са се обличали като местните. Двамата са били на празника Маха Кумбх Мела, където са си пробивали път сред трийсетмилионна тълпа, а в храма "Карни Мата" - сред свещените плъхове. Изкачили са планините храмове на джайнистите, ходили са до изворите на р. Ганг в Хималаите, в рисуваните градове на Шекхавати, в пустинята Тар и къде ли не още.

 sveshteni-mesta-po-sveta-ot-iukatan-do-himalaia-pytishta-na-duha-nikolaj-genov-rumiana-nikolova

Свещени места по света от Юкатан до Хималая - пътища на духа от Румяна Николова, Николай Генов

След огромния успех на „Никой не си тръгва от Индия завинаги” и „Книга за България” Румяна Николова и Николай Генов ни предлагат поредното приключение. Новата книга на двамата автори е сборник с пътеписи, плод на пътуванията им по четири континента. Те разказват за свещени за различни култури места, където и днес човечеството съсредоточава своята духовна енергия.
С присъщото си сладкодумие авторите повеждат читателя по Светите места, по стълбите на култовите пирамиди в Мексико, из манастирите на Света гора и многобройните храмове из Япония, Непал и Мианмар, по опасния леден път до Занскар и из безкрайните степи на Монголия. Разказват за "града на Али Баба" в Мароко, за древния град Киото, където се срещат будизмът и шинтоизмът, за живата богиня в Непал...

 154590z

Световното наследство на България/World Heritage of Bulgaria

Специализираното представително издание „Световното наследство на България“ е посветено на ценностите на територията на България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство. Списъкът е съставен по инициатива на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО.

Share