Вход

Галерия

Дарения

 • Currency:
 • by Studio 42

 Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ връчи Годишни сертификати за най-добро партньорство

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” - Карлово за втори път връчи своите Годишни сертификати за най-добро партньорство през годината. Традицията продължава и през 2017 г. да удостояваме с приз партньорите, с които работим за по-добра и ефективна работа на културната институция. Успехът се дължи на добрата работа и на доброто отношение на хората, казва директорът на Библиотеката Мирослав Колев.

Най-ценното човешко качество е добрата дума. За това за цялостното сътрудничество през отиващата си година, благодарим за добротата взаимовръзката с библиотеката, като през 2018 г. си пожелаваме още повече добри партньори и човеци, които благородно да ни подкрепят.

 

DSCN30441    DSCN33811

Сертификатите бяха връчени в следните категории:

 • „ДАРИТЕЛ НА БИБЛИОТЕКАТА 2017“ - СЕМЕЙСТВО ПАНЧЕВИ;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С НПО“ - Сдружение „Млади, активни, креативни” – Куртово;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП“, „МАЛКАТА ГИМНАЗИЯ” на СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ“ за РОСИЦА ИВАНОВА – РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛУБ „ЛИТЕРАТУРЕН ЕВЕРЕСТ”, СУ „ХРИСТО ПРОДАНОВ“ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ“ за ХРИСТИНА ТОМАНОВА, УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „МАЛКИЯТ ПРИНЦ” – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С МЕДИИ“ - ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ РАДИО „ФОКУС” – ПЛОВДИВ;
 • ЦВЕТАНА ГЕОРГИЕВА, КОРЕСПОНДЕНТ НА В-К „МАРИЦА”;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО С ПИСАТЕЛИ И ПОЕТИ“ - ДРУЖЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРИ В СЪВМЕСТНИ ИНИЦАТИВИ 2017“ - ВОЙВОДИТЕ ОТ ВМРО – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО – УСЛУГИ ЗА БИБЛИОТЕКАТА “ – ОФИС „КОНТРАКС – КАРЛОВО”;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО – ЗА ОБЩАТА КАУЗА“ - КРАСЕН ГИГЕЛОВ, РЕСТОРАНТ „ДИОНИСИЙ” – КАРЛОВО;

С благодарност и към новите ни партньори от шоколадови бонбони „Кониса”, Винарска изба „Сопот” и Винарна „Загрей” – Първомай.

 

„ПЪТЯТ КЪМ БИБЛИОТЕКАТА” В КАРЛОВО

DSCN0708В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители в общината приключи проект „Пътят към библиотеката” на Фондация „Глобални библиотеки - България”. Целта на проекта бе да се обозначи по подходящ начин местоположението на обществените библиотеки включени в програма „Глобални библиотеки - България”. Със съдействието на общината бяха монтирани указателни табели посочващи пътя към библиотеките като част от инфраструктурата от знаци и табели към пътната мрежа в съответните населени места от общината - гр. Карлово, гр. Баня, гр. Калофер, с. Климент и с. Дъбене.

Средствата за изработване на указателните табели и разходите за доставянето им до общината са осигурени от Фондация „Глобални библиотеки - България”.

„ЗА НАРОДНА СВЯСТ”

тържествено именуване на Общинска библиотека и

връчване на награди

DSC 0091-

        Денят на народните будители – 1 ноември 2017 год. оставя знак в летописната книга на Общинска библиотека – Карлово. В навечерието на светлия празник на българския дух, с тържествена церемония, тя получи името на големия родолюбец, на човека, отдал всичко свое на народното дело – карловецът д-р Иван Богоров.

Председателят на Общински съвет – Карлово – г-н Теодор Шойлеков, запозна присъстващите с решението на съвета за даване име на библиотеката.

За благословията на църквата Негово Високо Благоговенство отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловска духовна епархия направи молебен за здраве и бъдещи успехи на всички начинания на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, които са в полза на цялата общност.

Заместник-кметът г-н Антон Минев, поздрави всички присъстващи и връчи на библиотеката почетна грамота от името на Кмета на Община Карлово.

Председателят на НЧ „Васил Левски-1861г.“ Иван Хаджийски подари от името на читалището портрет на д-р Иван Богоров.

Директорката на НМ „Васил Левски“ връчи портрет на Васил Левски.

Библиотеката получи поздравителни адреси, цветя и детски книги от училища, детски градини и общественици.

Директорът на библиотеката - Мирослав Колев благодари и подчерта, че: „За нас като карловци е въпрос на дълг ежедневно да доказваме, че сме наследници на тази енциклопедична личност, която би била гордост за всяка нация.“

Този ден е важен за културния и обществен живот на Карлово и с връчването на НЧ „Васил Левски-1861г.“ и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ на отличия „Йеродякон Игнатий - Васил Левски“ за духовност, хуманизъм и патриотизъм за 2017 година от склупторите Недко Кръстев и Нина Канарова.

page

page3

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИDSCN09651

На 27.10.2017 г. в обновения детски отдел на Общинската библиотека и по покана на Дружеството на българските писатели в Карлово, се срещнаха две поколения писатели! Най-активни бяха творците от Клуб „Литературен Еверест“ към СУ „Хр. Проданов“, водени от Росица Иванова. Със стихотворения и кратки разкази се представиха Гергана Жекова (3.б), Мартина Петрова (5.б), Филиз Палаз (6.б), Катя Данова (9.в) и Александра Михалева (12.а). Психоложката аргументира тезата си, че будителите новатори работят и днес. Оспорваното от някои съвременници понятие „млади будители“ се налага заради достойнствата на детското творчество, донесло над сто национални и международни награди от литературни конкурси за училището и за града ни. Р. Иванова се спря и на полярностите в отношението към съвременните будители. Очевидно библейската максима, че никой не е приет за пророк в родината си, остава актуална.

Осмокласничката Нели Шапкова от ПГ „Ген. Вл. Заимов“ очарова със своите космически и патриотични стихотворения, а седмокласникът пианист Илия Пиринчиев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с изпълненията си на пиано.

Децата изслушаха с интерес стиховете на Васко Попов, Върбан Колев, Росица Николова, Красимир Власев, Юлияна Дечева, Иван Нечев, Стоянка Боянова и Михаил Гунчев. Минчо Минчев провокира слушателите с разсъжденията си за аксиоматичността във всяко научно мислене, което обуславя и неговата парадоксалност и недоказуемост... Накрая Михаил Гунчев изрази задоволството си, споделено от присъстващите, че подобни срещи са полезни и трябва да продължат и в бъдеще.

 

„С ДУХА НА ПРЕДЦИТЕ КЪМ ПРОСТРАНСТВАТА НА ЗНАНИЕТО“

тържествено именуване на Общинската библиотека и връчване на награди

Bogorov31

DSCN8747

Националната агенция по Програмата „Еразъм+”, Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център и Национален Европас център, ЦРЧР през лятото обяви конкурс за подбор на участници в Шестата национална конференция „Насърчаване на четенето” под наслова „Помогни ми да прочета“. Конкурсът беше насочен към училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, както и към учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са засегнали тази тема по един или друг начин в работата си, обвързана с културата и образованието, или по проекти от Програма „Еразъм+”, Програма „Учене през целия живот”, дейностите eTwinning, Европас или Еврогайдънс.

Директорът на общинска библиотека – Карлово, Мирослав Колев участва в конкурса и кандидатурата бе одобрена за участие в конференцията, която ще се състои в периода 27-30.09.2017 г. в Хисаря.