Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42

Днес, 7 декември 2018 г.,  се навършват 109 години от рождението на големия български поет Никола Вапцаров!

Vapcarov Varna

ВЯРА

Ето – аз дишам,

работя,

живея

и стихове пиша

(тъй както умея).

С живота под вежди

се гледаме строго

и боря се с него,

доколкото мога.

 

С живота сме в разпра,

но ти не разбирай,

че мразя живота.

Напротив, напротив! –

Дори да умирам,

живота със грубите

лапи челични

аз пак ще обичам!

Аз пак ще обичам!

 

Да кажем, сега ми окачат

въжето

и питат:

"Как, искаш ли час да живееш?"

Веднага ще кресна:

"Свалете!

Свалете!

По-скоро свалете

въжето, злодеи!"

 

За него – Живота –

направил бих всичко. –

Летял бих

със пробна машина в небето,

бих влезнал във взривна

ракета, самичък,

бих търсил

в простора

далечна

планета.

 

Но все пак ще чувствам

приятния гъдел,

да гледам как

горе

небето синее.

Все пак ще чувствам

приятния гъдел,

че още живея,

че още ще бъда.

 

Но ето, да кажем,

вий вземете, колко? –

пшеничено зърно

от моята вера,

бих ревнал тогава,

бих ревнал от болка

като ранена

в сърцето пантера.

 

Какво ще остане

от мене тогава? –

Миг след грабежа

ще бъда разнищен.

И още по-ясно,

и още по-право –

миг след грабежа

ще бъда аз нищо.

 

Може би искате

да я сразите

моята вяра

във дните честити,

моята вяра,

че утре ще бъде

живота по-хубав,

живота по-мъдър?

 

А как ще щурмувате, моля?

С куршуми?

Не! Неуместно!

Ресто! – Не струва! –

Тя е бронирана

здраво в гърдите

и бронебойни патрони

за нея

няма открити!

Няма открити!

 

На 27 ноември 2018 г. Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров" получи дарение от 63 книги. Благодарим на "Сдружение за градски читални - читАлнЯта" - София!

46950733 2273339729552295 5469654621121150976 n

 
 

 

 

 

Росица Иванова с приз от национален конкурс 

Росица Иванова, педагогически съветник в СУ „Хр. Проданов“, спечели първо място в ХХVI национален конкурс „110 години независима България“, проведен от Национален клуб „Родолюбие“. Психоложката, която за втори път получава първа награда в национален конкурс за добри учителски практики, участва с две разработки в раздела „Мисия учител“: есе на тема „За необходимостта от реформа в отношението ни към децата творци“ и описание на добра практика „За работата с деца творци в клуб „Литературен Еверест“. Сред критериите за оценяване на конкурсните творби се открояват устойчивостта на практиката и нейната автентичност, доказана в случая с книги, вестници и списък с повече от 120 победи на децата творци в национални литературни конкурси.

Във финалната част на конкурса, от общо 154 разработки, са допуснати 44 есета, 40 реферата и 49 презентации на ученици, както и 21 учителски творби, включени в съпътстващия конкурс „Мисия учител“. Освен грамоти Иванова получи ценни книги, които ще дари на общинската библиотека, албум за столицата и диск с филм.

/По информация и снимка на СУ“Христо Проданов“/ - KarlovoBG.eu

Уважаеми читатели,

поради технически проблем дълго време електронният каталог на Общинска библиотека "Д-р Иван Богоров" не бе достъпен за ползване чрез интернет. След отстраняване на проблема може да се информирате за автори и заглавия, които ви интересуват на адрес: http://85.255.165.164/absw/abs.htm. Извиняваме се за причиненото неудобство и очакваме вашите посещения!

Роботът „Финч” в Карлово

29497198 1813606695350547 2159113968466001920 o

На 22 март 2018 г., като част от програмата на ALL DIGITAL WEEK, в читалнята на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” - Карлово бе проведен семинар за първи стъпки в програмирането с робота „Финч”.

На семинара бяха поканени ученици в начален курс от СУ „Христо Проданов” - гр. Карлово. Беше им показано как да зададат компютърен код, с който да накарат „Финч” да се движи, свети и издава звук. Всяко от децата имаше възможност да работи с него. На голям картон с помощта на флумастери, закрепени за роботчето, учениците нарисуваха картина, която взеха за спомен. Присъстваха и представители на местна медия, които заснеха събитието. С тържествено връчване библиотеката получи за временно ползване един робот, с който повече деца да имат шанс да развият своите компютърни умения.

Подобни обучения и занимания бяха проведени с различни класове от почти всички училища в Карлово, също и от ОУ „Генерал Карцов” - с. Христо Даново. Някои от децата идваха и самостоятелно. Изпробваха различни нива на програмата.

Имаше групово посещение от лятното училище към Социален център „По-добре заедно” по проект „Да продължим доброто дело”.

Роботът „Финч” беше част и от „Забавно лято”, организирано съвместно с НЧ "Васил Левски 1861г." - Карлово. Това бе едно от заниманията, радващи се на най-голям интерес през лятната ваканция.

Благодарим на Михаил Свирачев, представител на Американския център към Народна библиотека „Иван Вазов” - Пловдив, за предоставената възможност карловските деца да се запознаят с робота „Финч”!

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ - Карлово за пореден път организира КОНКУРС „МОЕТО ПИСМО ДО ДЯДО КОЛЕДА” на тема "ВИНАГИ ЩЕ ИМА КОЛЕДА"!

Малки приятели,
Детски отдел на библиотеката ви кани да участвате в конкурса като донесете своето писмо до Дядо Коледа най-късно до 14 декември 2018 г. в библиотеката!

46152845 2127800520597828 8871683295566364672 o