Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

стоян неновНа 15 февруари 2013г. /петък/ от 18,00ч. в отдел „Изкуство" на Общинска библиотека – Карлово, ще се проведе Среща-разговор, четене на Нова проза и представяне на дебютния сборник с разкази от Стоян Ненов: "Острови" .

„Острови" е част от поредицата Нова проза и поезия на Университетско издателство „Св. Климент Охридски", водена от Ани Илков. Рецензент на книгата е проф. Валери Стефанов. В това сравнително ново начинание на издателството са излезли още книгите „Следобеди, които..." на Александър Христов и стихосбирката на Белослава Димитрова „Начало и край". Поредицата среща голям интерес и широк медиен отзвук. Според издателите първите тиражи на трите книги са на път да бъдат изчерпани.

 

Поредицата е анонсирана на голямо представяне в библиотеката на Софийски Университет в средата на декември 2012 г. с участието на Ани Илков, Димитър Радичков (директор на издателството) и рецензентите Б. Биолчев и В. Стефанов.

Стоян Ненов е роден на 14.01.1987г. в Карлово. Учи Българска филология, Литература и творческо писане в Софийски университет. Разказите му са публикувани в редица печатни и онлайн издания, превеждани са на английски и италиански. Дебютният му сборник „Острови" събира най-добрите истории, писани от него през последните три години.

„Настоящето никога не е самó, нито е самото то... То е пълно с анахронизми и ние самите сме анахронизми – попаднали в едно време, изпаднали от друго, развълнувани в трето. В този Борхесов ключ са написани повечето от разказите в сборника – някой някъде ни предупреждава, друг ни убива, писателят ни разказва... А ние самите не знаем нито къде е краят на живота ни, нито дали той е имал някога начало." Проф. Валери Стефанов

Някои от разказите в сборника са публикувани в „Литературен вестник" през 2010г. - „Под колелата" – най-старият разказ в книгата, „Кралицата" – публикуван в онлайн списанието Public Republic и печатно в студентската антология „Просто игра" със съставител Боян Биолчев през 2010г., „Осмата топка" – публикуван във втори брой на престижното списание Granta България, „Просто игра" – отново включен в студентската антология „Просто игра" и заглавен за самата книга. Печели 1-во място в категория проза от конкурса на Литературен вестник през 2011г. и „Санта" – участва в коледния сборник „Поздрави на Дикенс", преведен и издаден на български, английски и италиански.

Share