Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

pavel

Приключи конкурсът на ВМРО – Карлово за есе на тема „Заветите на Апостола и България днес”

На кратка церемония, която се проведе в родната къща на Васил Левски, се състоя награждаването.

Светлозар Янков, който е председател на местната организация на ВМРО, връчи грамоти за участие и награди на финалистите от конкурсът.

„Авторитетното жури, което прие присърце задачата да оцени есетата, се справи изключително професионално!” коментира младият лидер на карловските войводи.

Янков изброи  поименно журито, както следва:

1. г-жа Дора Чаушева – директор на къща-музей Васил Левски гр. Карлово

2. г-н Стефан Филчев – директор на къща-музей Иван Вазов гр.Сопот

3. г-жа Мария Деянова – директор на историческия музей в гр.Карлово

4. г-н Мирослав Колев – директор на общинска библиотека гр.Карлово

5. г-жа Златка Стоименова – учител по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” гр.Карлово.

Той разказа как се е зародила идеята за този конкурс, като поясни, че е под патронажа на г-н Ангел Джамбазки, който е евро депутат и зам.председател на ВМРО.

„Искахме да отбележим по достоен начин годишнината от рождението на Апостола, но същевременно и да фокусираме разсъжденията на младите в определена посока.”

По покана на Ангел Джамбазки, през месец декември, първите двама класирани в конкурса, ще посетят в негово присъствие сградата на Европейския парламент в Брюксел, и ще се запознаят с  дейността му. Разходите по кратката екскурзия са част от наградата. За победителят има и парична награда.

Третата награда  пък, представлява луксозно копие на алманах Македония (1931г).

Изданието съдържа над 3 500 фотоса - голяма част от които са вече уникални.

Книгата е много сериозно историческо свидетелство за българското културно и етническо пространство. В нея са показани българските училища, носии, революционни дейци, борци за свобода и др.

При връчването на наградите, стана ясно, че победителката не присъства, защото в момента участва в туристически поход „По стъпките на Апостола”, което ясно и категорично засвидетелства отношението й към живота и делото на Васил Левски, обясни Янков.

За нас е изключително важно да работим с младите хора, защото в крайна сметка те са бъдещето на тази страна, а чрез подобни инициативи имаме възможност да надникнем в мислите и нагласите им.

Прави впечатление уважението към Апостола, с каквото са подходили всички участници в конкурса. Това дава надежда, че българският дух и националната ни памет не са избледнели, а напротив - разцъфтяват в сърцата на много млади българи, допълни още Светлозар Янков.

Ето и тримата печеливши:

1.      Милиана Танчева – посещение на ЕП, 100 лв.

2.      Александрина Делевска – посещение на ЕП

3.     Павел Николов – алманах Македония

 

Идеята за този конкурс възникна около годишнината от обесването на Васил Левски. Тогава ние от ВМРО-Карлово, решихме да почетем Апостола на свободата по по-нетрадиционен начин, като освен венци и цветя на паметника му, направихме дарение от книги на Общинската библиотека в Карлово.

Точно тогава се замислихме и как ще отбележим годишнината от рождението му през лятото.

Идеята за конкурс за есе, беше приета веднага, но повече време отне формулирането на темата. Спряхме се на „Заветите на Апостола и България днес”, защото дава свобода на разсъждения и лични възприятия, а и преплита посланията, които ни е оставил този най-велик българин, с днешните реалности.

Благодарение на огромната подкрепа и под патронажа на г-н Ангел Джамбазки, успяхме да осигурим изключително атрактивните награди.

Идеята ни е, този конкурс да се превърне в традиционен, и не само регионален, но и национален напред във времето.

Разбира се, трябваше да съберем и жури, което да бъде авторитетно и безпристрастно. Мисля че се справихме отлично със задачата. Членовете на журито свършиха чудесна работа, като си изготвиха система за оценяване, провериха есетата при пълна анонимност, и като цяло подходиха изключително професионално.

Искам да изкажа огромната си благодарност към цялото жури! Съдействието на всички тях беше от изключително значение за нас, тъй като ние за пръв път организираме такъв конкурс и нямахме опит.

Благодаря и на участниците в конкурса, защото прави впечатление огромното уважение, с което всички те са подходили към личността на Апостола!

Светлозар Янков, ВМРО - Карлово

Share