Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

DSCN8039

Всички първолаци от Общините Карлово и Сопот с подаръци от ВМРО и Общинска библиотека- Карлово.

В съвместната инициатива „С книжка в първи клас”, войводите и библиотекарите успяха да осигурят книжки за всеки един първокласник от двете общини. Освен това, малчуганите ще получат и разделители за книжка изписани с куплети от стихотворението „Аз съм българче”.

За учителите на първокласниците пък, има химикалки и книжки „Левски в детските очи” с които да запознават най-малките ученици с личността и делото на Апостола по подходящ за възрастта им начин. Книжките са предимно патриотични. Има за Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, както и учебни помагала.

„Целим да създадем благоприятна среда за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността, както и да привлечем общественото внимание към тези така важни въпроси. Искаме да ангажираме родителите в усилията за създаване на навици за четене у децата. Освен в училището, тези навици трябва да се затвърждават и в семейната среда” , смята Мирослав Колев, който е директор на Общинска библиотека – Карлово.

„Идеята ни беше да подарим на всички първи класове по една книжка за Васил Левски. В движение обаче, решихме, че можем да опитаме с помощта на спонсорство и наши приятели да осигурим по една книжка за всяко едно дете. Първокласниците са стотици, но това е хубаво и се радваме, че успяхме. Всъщност дори включихме и децата от Сопот, които са около 130.

Честно казано, там учителките се зарадваха най-много и не спираха да ни благодарят за благородния жест към тях, учениците и родителите”, разказва общинският съветник от ВМРО Светлозар Янков.

Книжките вече са доставени във всички училища от двете общини и очакват първокласниците на чиновете.

„Възмутен съм от промените в учебната програма през последните години. Отпадат автори и произведения, които са основополагащи за формирането на национално самосъзнание у децата.

Не приемам думите на министър Кунева, според която, патриотизмът може да намери място в извънкласните дейности, но не и в учебния план. Не ми се вярва в нашият район да има учители, които да разсъждават като нея.

На всички учители, които изявят желание, ще подарим и „Патриотичен буквар”. Такива ще раздадем и в предучилищните групи, за които сме осигурили и книжки с детски приказки” споделя още Янков.

Страниците на Патриотичния буквар са изпълнени с художествени творби и поезия на български автори, исторически факти, които карат всеки българин да се гордее със страната си. Идеята е малките българчета да бъдат възпитавани в патриотичен дух и обич към Родината. В изданието на буквата А съответства Азбука, на Б - България, на В - Васил Левски и т.н. Така поднесена информацията е интересна за първолаците и възпитава у тях чувството за национална гордост. Тя е поднесена по достъпен начин за най-малките ученици и разказва за историята на България.

Инициаторите на „С книжка в първи клас” са успели да осигурят стотиците книжки с подкрепата на издателства, спонсори и граждани.

Те изказаха благодарността си към всички, които са се включили в благородната кауза:

„Нямаше да успеем и без помощта на Петя Симеонова (София), Красен Гигелов (Карлово), Соня Атанасова (Пловдив), Златка Стоименова (Карлово), Захари Захариев (Карлово), Къща-музей „Иван Вазов”- Сопот, Ивелина Арабаджиева (с.Горни Домлян).

Благодарим за подкрепата и на издателствата : „Рибка”, Фют, Булвест 2000 и ПАН!“

 

15092016

Share