Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

Изложба "Род, Семейство, Отечество" в Исторически музей - Карлово

С благодарност за съхранената памет! 
Гордеем се - имаме основание!

45106957 2109976079046939 6933724808148418560 o

Регионалният исторически музей - Пловдив представя в Карлово изложбата "Род. Семейство. Отечество". В близо 20 табла е разказана историята на големите пловдивски фамилии и родове, които се заселват в града на тепетата в края на 18-ти и началото на 10-ти век и чиито потомци оглавяват стопанския и политическия живот на България сред Освобождението. Сред тези има фамилии са Гешови от Карлово, Христо Г. Данов от Клисура, Станчови от Свежен, от които ние познаваме творчеството на големия български художник Христо Станчев.

До края на XVII век пътешествениците определят Пловдив като ориенталски град, една от перлите на Османската империя, но с преобладаващо мюсюлманско население и гърчеещи се православни жители. Заселването на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване на българския характер на града. Те оглавяват занаятчийските еснафи, откриват свои търговски кантори от Измир до Виена и Манчестър, трупат несметни богатства, но ги харчат за трикатни родови къщи, за нови храмове и училищни сгради на Трихълмието. Те са неуки, познаващи само четмо и писмо и сметки от килийните училища по черкви и манастири, но второто поколение техни деца завършват европейско образование и оглавяват стопанския и политическия живот на свободна България.

Сред тях е карловския род Гешови. Основател на рода е Иван Гешов от Карлово. Неговите синове Христо, Евстрати, Димитър и Стефан през 30-те години на 19-ти век се установяват в Пловдив и създават търговска къща "Братя Гешови". Откриват кантори в Цариград, Виена и Манчестър. С разностранна търговско-лихварска дейност се утвърждават като най-богатите банкери в Пловдив. Подпомагат църковно-националното движение, а Димитър съдейства за изграждането на църквата "Свети Стефан" в Цариград. От следващото поколение е Иван Евстратиев Гешов, завършил финанси в Манчестър, председател на БАН, народен представител, министър на финансите и министър-председател на България през 1911-1913 година. Неговият братовчед Иван Стефанов Гешов е кмет на Пловдив от 1880 до 1883 година. Третото поколение от рода са инженери, финансисти и доблестни български офицери.

Изложбата разказва още за Христо Г. Данов - една от най-светлите личности от Възраждането и годините след Освобождението. Христо Г. Данов - е родом от Клисура, той се установил в Пловдив и станал най-големият български издател, мъж с огромно семейство. Неговият син Милуш Данов е два пъти кмет на Пловдив, самият Данов също кметува в един възлов период. Създател на в. "Марица".
В последния месец от тази година е представена фамилията на художника Христо Станчев. Той идва от село Свежен, едновремешния Аджар. В Пловдив преподава рисуване, създава значимо творчество. Неговият син Нягол Станчев наследява дарбата на баща си и създава фамилната традиция на художниците.

Изложбата показва още родовете на Димитър Кудоглу, на д-р Стоян Чомаков, Найден Геров. Вижте тази изложба, подготвена от историците на Регионалния исторически музей - Пловдив, тя гостува в карловския исторически музей.

 

Share