Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

205 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БРАЙКО ХАДЖИГЕНОВ

13-05-2019

Scan05132019 114218

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” отбелязва Националната библиотечна седмица с годишнината от рождението на Брайко Хаджигенов – организатор на първата обществена библиотека в България.

Видният карловски възрожденец Брайко Хаджигенов е роден през 1814 г. Той е един от именитите ученици на Райно Попович, който, оценил будния ум на младежа, го изпраща при Неофит Рилски в Априловската гимназия в Габрово. През 1848 г. Брайко Хаджигенов е ръкоположен за свещеник в новооткритата църква „Св. Богородица” в Карлово. През 1861 г. открива частно училище за бедни деца в дома си. Две години по-късно построява нова къща и отново открива училище в нея само за момчета. Там той събира голям брой книги и ги раздава срещу възвръщане. През 1865 г. се разболява тежко от холера и умира на 20 септември.

В съзнанието на карловци Брайко Хаджигенов остава като събирач на народното словесно богатство и организатор на първата обществена библиотека. И в двете начинания той е подкрепян от други големи българи – Васил Априлов и Константин Фотинов. За него видният карловски краевед Никола Славчев пише, че благодарение на Брайко Хаджигенов днес ние знаем над 400 български пословици и поговорки, плод на народната мъдрост, а проф. Иван Шишманов го нарича първият събирач на гатанки у нас.

Share