Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

 

Завърши програмата на “Есенни дни на книгата – Карлово 2013”

 

С премиера на фолклорната енциклопедия „Кой кой е в българската народна музика”, чийто автор е журналистът Николай Чапански, на 31 октомври завърши програмата на „Есенни дни на книгата – Карлово 2013”, организирани за осма поредна година от Общинска библиотека и НЧ „Васил Левски-1861г.”. Проявата бе и поздрав към карловци по повод 1 ноември – Ден на народните будители. В нея освен автора участие взеха и музиканти – певци и инструменталисти - Румен Родопски, Велислава Делова, Татяна Христова и Николай Таслаков.

След интересната среща-разговор на старта на дните - 21 октомври, с психоложката Събка Дякова –Чехович, карловската културна общественост имаше удоволствието да посрещне тук и поетесата Божана Апостолова, собственик на ИК „Жанет-45”, която представи младия, но впечатляващ автор Милен Русков. Неговият роман „Възвишение”, който бе повод за гостуването му, е отличен с наградата „Златен век” на Министерство на културата и с литературната награда „Хр. Г. Данов” за 2012 година. По традиция сред гостите на Есенните дни бяха и млади, все още начинаещи, но многообещаващи автори. Този път своите първи книги представиха поетесата Белослава Димитрова и белетристът Александър Христов, които впечатлиха присъстващите с творчеството си и житейски зрялата си позиция за българската литература и култура.

И в други години Есенните дни на книгата са предлагали срещи с представители не само на литературата, но и на изкуството. Този път в Карлово гостува един от най-добрите съвременни български графици, наричан Малкият голям принц на съвременната българска графика – Стефан Божков. Неговата изложба с уникалните „12 литографии по 12 песни на Робърт Бърнс” стана повод организаторите да предложат на всички ценители една вълнуваща вечер с изобразително изкуство, музика и незабравимите стихове на Робърт Бърнс.

Със сигурност най-много емоции и вълнения предизвика срещата с един от най-обичаните музиканти на България, виртуозния кавалджия Теодосий Спасов. Поводът бе представянето на биографичната книга „Теодосий Спасов. Преследващият звуци” от Владимир Гаджев. В препълнената камерна зала на НЧ „Васил Левски-1861г.” повече от час и половина публиката заедно с госта пътува из магическия свят на музиката, красотата и човешката душа. А чрез древния звук на българския кавал, който огласи залата, за пореден път музикантът доказа, че с право го наричат „Орфей на 21 век”.

Представянето на фолклорната енциклопедия беше подобаващ финал на литературните дни, които екипът на Общинска библиотека и НЧ „Васил Левски-1861г.” за пореден път превърна в празник за своите читатели и съграждани, ценители на българската литература и култура.

Източник: София Бановска

Share