Вход

Галерия

Дарения

 • Currency:
 • by Studio 42

През 2018 година Get Online Week, която се провежда от 2010 година в цяла Европа, и в която библиотеките се включват под различни форми, е с ново име – ALL DIGITAL WEEK. През седмицата от 19 до 25 март 2018 г. кампанията ще има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че те трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от цифровата трансформация, чрез придобиване на нова медийна грамотност, цифрови умения и да развият адаптивното си мислене.
„Цифровата Седмицата“ цели да даде на хората инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и ще им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения. Уебсайт на събитието: http://alldigitalweek.eu/
Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив, със съдействието на националния координатор - Фондация „Глобални библиотеки България”, се включва в „Цифровата седмица” с поредица от срещи и демонстрации.

Като част от програмата на "Цифровата седмица", American Space Plovdiv ще проведе серия от семинари с робота "Финч", целящи да запознаят по-малките ученици как да направят своите първи стъпки в програмирането по един забавен, лесен и интуитивен начин.

Роботът Финч е малък робот, създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците изучаващи компютърни науки (а и не само), като им предоставя осезаемо и физическо представяне на компютърния код. Финч поддържа над дузина езици за програмиране, включително такива, подходящи за ученици на едва пет години! Финч е разработен за катализиране на широка гама от преживявания свързани с обучение по компютърни науки от навлизане в основите на компютърното мислене по целия път до написването на изцяло интерактивни програми. Програмирането с помощта на робота Финч развива детското креативно и логично мислене по един любознателен, интересен, интуитивен, забавен и занимателен начин.

Семинарът в Карлово ще се проведе на 22 март 2018 г. /четвъртък/ от 13:00 ч. в Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“. По време на събитието ще се състои тържествено връчване , на което библиотеката ще получи свой робот „Финч“, който ще може да използва за определен период, предоставяйки възможност за по-широко развитие на компютърните и програмни умения на учениците.

Финч5

149337890826111

ОБЩИНА КАРЛОВО
ОБЯВЯВА
КОНКУРС ЗА НОСИТЕЛ НА
НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЧИСТОТАТА НА
БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
НА ИМЕТО НА Д-Р ИВАН БОГОРОВ ЗА 2018 ГОДИНА
         Предложения за носители на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ могат да правят български литературни съюзи и сдружения, литературни дружества и клубове, образователни, културни и научни институции, граждански сдружения, граждани.
       Носители на наградата „Д-р Иван Богоров“ могат да бъдат български и чужди автори на произведения, написани на български език в следните направления:
·         литературни произведения;
·         литературна критика;
·         публицистика;
·         научни изследвания;
       Предложенията и съпътстващите ги творби се представят на хартиен носител в 2 екземпляра, при възможност – и в електронен вариант. Когато предложението е за цялостно творчество, се прилага и изчерпателна библиография.
Пълният текст на Статута на Националната награда може да бъде намерен на официалния сайт на Община Карлово.
     Крайният срок за приемане на предложения и творби е 31 юли 2018 година на адрес:
Община Карлово,
ул. „Петко Събев“ №1

4300 Карлово

СТАТУТ ЗА НАГРАДАТА ЗА ЧИСТОТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК НА ИМЕТО НА Д-Р ИВАН БОГОРОВ
Статута е утвърден с Решение № 570  от  27.04.2017 г. на Общинския съвет Карлово

 Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ връчи Годишни сертификати за най-добро партньорство

Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров” - Карлово за втори път връчи своите Годишни сертификати за най-добро партньорство през годината. Традицията продължава и през 2017 г. да удостояваме с приз партньорите, с които работим за по-добра и ефективна работа на културната институция. Успехът се дължи на добрата работа и на доброто отношение на хората, казва директорът на Библиотеката Мирослав Колев.

Най-ценното човешко качество е добрата дума. За това за цялостното сътрудничество през отиващата си година, благодарим за добротата взаимовръзката с библиотеката, като през 2018 г. си пожелаваме още повече добри партньори и човеци, които благородно да ни подкрепят.

 

DSCN30441    DSCN33811

Сертификатите бяха връчени в следните категории:

 • „ДАРИТЕЛ НА БИБЛИОТЕКАТА 2017“ - СЕМЕЙСТВО ПАНЧЕВИ;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С НПО“ - Сдружение „Млади, активни, креативни” – Куртово;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП“, „МАЛКАТА ГИМНАЗИЯ” на СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ“ за РОСИЦА ИВАНОВА – РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛУБ „ЛИТЕРАТУРЕН ЕВЕРЕСТ”, СУ „ХРИСТО ПРОДАНОВ“ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С УЧИТЕЛИ“ за ХРИСТИНА ТОМАНОВА, УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „МАЛКИЯТ ПРИНЦ” – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО С МЕДИИ“ - ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ РАДИО „ФОКУС” – ПЛОВДИВ;
 • ЦВЕТАНА ГЕОРГИЕВА, КОРЕСПОНДЕНТ НА В-К „МАРИЦА”;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО С ПИСАТЕЛИ И ПОЕТИ“ - ДРУЖЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРИ В СЪВМЕСТНИ ИНИЦАТИВИ 2017“ - ВОЙВОДИТЕ ОТ ВМРО – КАРЛОВО;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО – УСЛУГИ ЗА БИБЛИОТЕКАТА “ – ОФИС „КОНТРАКС – КАРЛОВО”;
 • „НАЙ-ДОБРО ПАРТНЬОРСТВО – ЗА ОБЩАТА КАУЗА“ - КРАСЕН ГИГЕЛОВ, РЕСТОРАНТ „ДИОНИСИЙ” – КАРЛОВО;

С благодарност и към новите ни партньори от шоколадови бонбони „Кониса”, Винарска изба „Сопот” и Винарна „Загрей” – Първомай.

 

„ПЪТЯТ КЪМ БИБЛИОТЕКАТА” В КАРЛОВО

DSCN0708В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители в общината приключи проект „Пътят към библиотеката” на Фондация „Глобални библиотеки - България”. Целта на проекта бе да се обозначи по подходящ начин местоположението на обществените библиотеки включени в програма „Глобални библиотеки - България”. Със съдействието на общината бяха монтирани указателни табели посочващи пътя към библиотеките като част от инфраструктурата от знаци и табели към пътната мрежа в съответните населени места от общината - гр. Карлово, гр. Баня, гр. Калофер, с. Климент и с. Дъбене.

Средствата за изработване на указателните табели и разходите за доставянето им до общината са осигурени от Фондация „Глобални библиотеки - България”.

„ЗА НАРОДНА СВЯСТ”

тържествено именуване на Общинска библиотека и

връчване на награди

DSC 0091-

        Денят на народните будители – 1 ноември 2017 год. оставя знак в летописната книга на Общинска библиотека – Карлово. В навечерието на светлия празник на българския дух, с тържествена церемония, тя получи името на големия родолюбец, на човека, отдал всичко свое на народното дело – карловецът д-р Иван Богоров.

Председателят на Общински съвет – Карлово – г-н Теодор Шойлеков, запозна присъстващите с решението на съвета за даване име на библиотеката.

За благословията на църквата Негово Високо Благоговенство отец Марко Тодоров - архиерейски наместник на Карловска духовна епархия направи молебен за здраве и бъдещи успехи на всички начинания на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, които са в полза на цялата общност.

Заместник-кметът г-н Антон Минев, поздрави всички присъстващи и връчи на библиотеката почетна грамота от името на Кмета на Община Карлово.

Председателят на НЧ „Васил Левски-1861г.“ Иван Хаджийски подари от името на читалището портрет на д-р Иван Богоров.

Директорката на НМ „Васил Левски“ връчи портрет на Васил Левски.

Библиотеката получи поздравителни адреси, цветя и детски книги от училища, детски градини и общественици.

Директорът на библиотеката - Мирослав Колев благодари и подчерта, че: „За нас като карловци е въпрос на дълг ежедневно да доказваме, че сме наследници на тази енциклопедична личност, която би била гордост за всяка нация.“

Този ден е важен за културния и обществен живот на Карлово и с връчването на НЧ „Васил Левски-1861г.“ и Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ на отличия „Йеродякон Игнатий - Васил Левски“ за духовност, хуманизъм и патриотизъм за 2017 година от склупторите Недко Кръстев и Нина Канарова.

page

page3

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИDSCN09651

На 27.10.2017 г. в обновения детски отдел на Общинската библиотека и по покана на Дружеството на българските писатели в Карлово, се срещнаха две поколения писатели! Най-активни бяха творците от Клуб „Литературен Еверест“ към СУ „Хр. Проданов“, водени от Росица Иванова. Със стихотворения и кратки разкази се представиха Гергана Жекова (3.б), Мартина Петрова (5.б), Филиз Палаз (6.б), Катя Данова (9.в) и Александра Михалева (12.а). Психоложката аргументира тезата си, че будителите новатори работят и днес. Оспорваното от някои съвременници понятие „млади будители“ се налага заради достойнствата на детското творчество, донесло над сто национални и международни награди от литературни конкурси за училището и за града ни. Р. Иванова се спря и на полярностите в отношението към съвременните будители. Очевидно библейската максима, че никой не е приет за пророк в родината си, остава актуална.

Осмокласничката Нели Шапкова от ПГ „Ген. Вл. Заимов“ очарова със своите космически и патриотични стихотворения, а седмокласникът пианист Илия Пиринчиев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с изпълненията си на пиано.

Децата изслушаха с интерес стиховете на Васко Попов, Върбан Колев, Росица Николова, Красимир Власев, Юлияна Дечева, Иван Нечев, Стоянка Боянова и Михаил Гунчев. Минчо Минчев провокира слушателите с разсъжденията си за аксиоматичността във всяко научно мислене, което обуславя и неговата парадоксалност и недоказуемост... Накрая Михаил Гунчев изрази задоволството си, споделено от присъстващите, че подобни срещи са полезни и трябва да продължат и в бъдеще.