Вход

Галерия

Дарения

  • Currency:
  • by Studio 42
Share

Представиха "Карлово - късчета история" на краеведа и историк Никола Славчев

Източник: Подбалкански новинар

51851955 2259362067441672 9016907233744650240 n52412085 2259362077441671 135861695452020736 n

Книгата „Карлово - късчета история“ на Никола Славчев бе представена в Карлово на 12 февруари. За сборника и неговия автор разказа София Бановска от Общинската библиотека. „Чрез писаното слово Никола Славчев съхранява паметта за видните карловци – памет, която ние трябва да поддържаме. Ето защо ще се обърна към всички в залата: скъпи съграждани, прочетете тази книга, за да съхраним и паметта за големия историк, краевед и изследовател на Апостола – Никола Славчев!”, каза Бановска.

Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски” и автор на биографична книга за първия уредник на музея Никола Славчев, припомни за дейността на карловеца и темите, по които е писал. Целта на краеведа е била да проучи не само историческото минало, но и стопанското, културно и революционно минало на Карловския край и да напише неговата история. Част от документалното наследство на Никола Славчев да бъде обработено и предоставено за ползване от историци, а на родния му дом в Карлово да бъде поставена паметна плоча, предложи Дора Чаушева.

Внучката на Н. Славчев – Светла, по чиято идея е реализирано издаването на сборника, представи малка част от пословиците и поговорките /общо над 800/, събрани от нейния дядо и даващи представа за нравите и бита на карловци от преди 100 години.

За човека с енциклопедични знания в много сфери на обществения и политически живот на тогавашната епоха припомни заместник-кметът на община Карлово Антон Минев. Историческите факти в книгата разкриват живота на Теофан Райнов, „...връстник и другар на Левски и Каравелов...“, съидейник на Раковски и Мацини; градежа с дарителски средства и труд на храма „Свети Николай“ и отношенията между българи и турци по време на Възраждането; изследванията на Никола Славчев дават много ценна информация в спора за месторождението на Христо Ботев, подчерта Антон Минев. Той благодари на Светла Славчева за издаването на сборника, подчерта, че неговото представяне е знаково в навечерието на паметната за България дата 19 февруари и връчи на внучката на Н.Славчев един от символите на Карлово – златна значка с лика на Апостола.

Събитието уважиха зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов, членовете на местния комитет „Васил Левски”, много карловци.

Фототипният сборник „Карлово - късчета история“ съдържа книгите: „Теофан Райнов като революционер и възрожденец“; „Брайко Х. Генов като народен будител“; „Храмът „Св. Николай“ в град Карлово“ и „Родното място на Христо Ботев“, издадени между 1934 и 1949 година; статии, факсимилета от писма, снимки на Карлово.

Share